Najbardziej luksusowa restauracja w Polsce znajduje się w Warszawie! La Brasserie Moderne z aż trzema nagrodami
Tu jest luksusowo! Na dowód tego, restauracja przy hotelu Sofitel Warsaw Victoria, może pokazać aż trzy statuetki zdobyte w 2024 roku w randze światowej oraz krajowej edycji konkursu World Luxury Restaurant Awards.

Restauracja położona w sercu Warszawy, na ulicy Królewskiej 11, oferuje wiele; od stylowych wnętrz, po wyśmienite menu oraz przepiękny widok na Plac Piłsudskiego. Miejsce jest współczesną interpretacją klasycznej francuskiej brasserie – przestrzeni, w której serwowane dania mogą aspirować do gwiazdki Michelin. Jest smacznie i świeżo. Wybornym smakom towarzyszą ciekawe wnętrza, które niedawno przeszły drobny lifting.
Nagrody World Luxury Restaurant Awards
World Luxury Restaurant Awards po raz pierwszy przyznał nagrody w 2015 roku. Konkurs cieszy się międzynarodowym uznaniem, a w głosowaniu biorą udział zarówno goście, podróżnicy, jak i eksperci z branży. Nagrody przyznawane w konkursie to wyraz uznania dla ciągłego dążenia do doskonałości i wybitnych osiągnięć w międzynarodowej branży luksusowych restauracji.

La Brasserie Moderne ma na swoim koncie znacznie więcej nagród. W 2020 roku otrzymała tytuł Najlepszej Restauracji w Polsce, a 2022 i 2023 przyniosły Grand Awards 5 widelców.
Francuskie brasserie w Polsce
Polska restauracja La Brasserie Moderne znalazła się w gronie blisko 300 obiektów z całego świata wyróżnionych za zaangażowanie w luksusową gościnność. Zdobyła dwie nagrody w skali globalnej: „Best Luxury Brasserie” i „Best Degustation/Tasting Menu”, a także tytuł „Best Luxury Hotel Restaurant in Poland”.
Menu jest znakomitym połączeniem francuskiego wyrafinowania z polskimi akcentami. Oparte jest na sezonowych produktach, a dania przygotowane są w otwartej kuchni na oczach wszystkich gości, co pobudza nie tylko zmysł smaku, lecz także wzroku i węchu! Ryby i owoce morze pochodzą ze zrównoważonych połowów. Fani mięs znajdą w karcie doskonałą polędwicę czy gicz jagnięcą, a weganie mogą rozkoszować się smakami karmelizowanej cykorii czy risotto z pieczonym kalafiorem. Dodatkowym atutem jest imponująca kolekcja najlepszych roczników win, które doskonale uzupełniają kulinarną przygodę w La Brasserie Moderne.
Z czasem przekonałem się, że w kuchni najbardziej wyrafinowana jest prostota. Kiedy mamy do dyspozycji doskonały produkt: świeżą rybę, znakomity stek, aromatyczne zioła – nie trzeba wiele więcej.
Wnętrza w luksusowym stylu
Dobrze znany hotel Sofitel Warsaw Victoria zachwyca wnętrzami, które są połączeniem francuskiego designu rodem z lat 70. XX z nowoczesnym twistem. Autorem metamorfozy jest światowej klasy architekt Didier Gomez, a realizacja projektu nowych przestrzeni powierzona została pracowni Hanna Pietras Architekci. W nagradzanej brasseie panuje podobny klimat. Dominują tu skórzane siedziska, miękkie poduszki i warstwowe dywany, które budują atmosferę francuskiej elegancji.
