Reklama

Miejsce tętni życiem od lipca 2021 roku, choć pomysł na niego pojawił się jeszcze w trakcie pandemii. Otwarcie po czasach lockdownu stanowiło świeży impuls na gastronomicznej mapie Warszawy. Nie chodzi tutaj tylko o energetyzującą zieleń wypełniającą sufit i ściany. Menu kusi równie niestandardowymi propozycjami, a same dania serwowane są w nie mniej oryginalny sposób. Z neonowym kieliszkiem Martini w dłoni, które wita gości przy wejściu, można rozsiąść się na wygodnych krzesłach i zatopić w taktach nastrojowej muzyki old-vibes. Tutaj wszystko ze sobą gra!

Reklama

Wnętrze jak u Jetsonów

Słynna kreskówka o rodzinie przyszłości bawiła wiele pokoleń. Widzowie przygód uroczej pary z dwójką dzieci z fascynacją mogli śledzić nie tylko rodzinne perypetie Jetsonów, lecz także podziwiać technologiczną wizję przyszłości i… wnętrza. Z inspiracjami tymi czasami powstał właśnie wystrój Paloma Inn. To kompilacja estetycznych wizji kreowanych podczas pandemicznego zamknięcia. W pomieszczeniach czuć nostalgię za czasami Jetsonów i fascynację kosmosem. Aranżacja lokalu w stylu space-age to wnętrzarska podróż do przyszłości, która już się wydarzyła i nieprzerwanie trwa od trzech lat na Poznańskiej 21.

W stylu space-age eksperymenty z nowymi technologiami i materiałami są na porządku dziennym. To dlatego w Paloma Inn królują tworzywa sztuczne, szkło i metal, a meble i zabudowy wyróżniają elipsoidalne formy. Błyszczące, jaskrawe powierzchnie zieleni dodają aranżacji charakteru, a jednocześnie tonują je jasne blaty stołów, co tworzy harmonijną mieszankę o futurystycznym vibe-ie.

Reklama

Pasja do gotowania

Założycielki Paloma Inn to trzy przyjaciółki, które połączyła pasja do gotowania; Marianna Zjawińska, twórczyni Prochownia Żoliborz, Żoliborzanka Roku 2023 wybrana głosami mieszkańców za swoje działania w Prochowni i walkę o przywrócenie tego miejsca, Sylwia Zarembska – didżejka, promotorka, organizatorka imprez, a także założycielka kolektywu Wixapolonia, oraz Kasia Zbikowska, która na gastronomicznej scenie pracuje już 11 lat.

Marianna Zjawińska, Kasia Zbikowska oraz Sylwia Zarembska poznały się na studiach i już nie jeden raz współpracowały ze sobą, tworząc ciekawe projekty. Paloma Inn nie jest ich pierwszym biznesem. Kasia razem z Sylwią stworzyły pierwszy w Warszawie foodtruck Ricos Tacos, z którym jeździły m.in. po festiwalach muzycznych. Później otworzyły Bar Pacyfik, czyli kultowy już lokal z tequilą i tropikalnym jedzeniem, by w końcu z marzeń o restauracyjnym koncepcie i inspiracji futurystycznymi hotelami w Kalifornii z lat 60. i 70. powstała Paloma Inn, której właścicielką jest także Marianna Zjawińska.

Reklama
Reklama
Reklama