„Yeżyce Kuchnia” - ciekawe miejsce w Poznaniu
W menu gzik i kremy z warzyw, na ścianach biel i lustra.
Uwielbiamy miejsca, w których można nie tylko dobrze zjeść, ale także nacieszyć oczy dobrym wzornictwem. Na naszą listę takich miejscówek wciągamy poznańską „Yeżyce Kuchnia” w modernistycznym budynku z lat 60-tych. To lokal serwujący polskie dania z europejskimi akcentami. Wnętrze? Cudne!
Za projekt restauracji odpowiadają Adam Wierciński (Wierciński Studio) i Agnieszka Owsiany (kochamy jej serię tekstylnych obrazów!) Przestrzeń jest przede wszystkim otwarta i jasna: białe ściany, duże okna i mnóstwo wpadającego przez nie światła. Tuz obok wejścia w przeszklonym narożniku znajduje się wspólny stół z dębowym blatem. Nad nim wisi mosiężna lampa. Środkowa część lokalu to strefa barowa z ladą w kolorze szałwi obłożoną podłużnymi, czarnymi płytkami, ogromne okrągłe lustro na ścianie oraz mniejsze stoliki. W tylnej części lokalu znalazło się ciemnozielone, tapicerowane siedzisko oraz małe stoliki z blatami z ciemnozielonego granitu. Delikatne oświetlenie tej części uzupełnia jej dyskretny charakter, a elementem zwieńczającym tę strefę jest ciemne lustro w formie logo restauracji. Wszędzie widzimy też nasze ulubione krzesła Fameg. Na restauracyjnych parapetach w specjalnie zaprojektowanych kwietnikach w górę pną się rośliny. „Yeżyce Kuchnia” ma też ogródek zewnętrzny - zadaszony taras.
Co zjemy w restauracji? Menu zmienia się wraz z sezonem i dostępnością świeżych warzyw. Polecamy kultowe, poznańskie pyry z gzikiem (jest olej lniany i cebulka), dużo dobrego słyszeliśmy też o tutejszej gęsinie.
1 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
2 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
3 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
4 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
5 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
6 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
7 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
8 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
9 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
10 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
11 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
12 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
13 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
14 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
15 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
16 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
17 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
18 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
19 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
20 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
21 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
22 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
23 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
24 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
25 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
26 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
27 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
28 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
29 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany
30 z 30
„Yeżyce Kuchnia”, projekt: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany