Design od kuchni powered by Samsung: #2 Daniel Rybiński
Podczas gdy moda na wystrój wnętrz zmienia się jak w kalejdoskopie, aktualne trendy w projektowaniu kuchni zaznaczają się jasno i wyraźnie. Jakie rozwiązania są teraz kluczowe w interior designie? Na co zwracać uwagę? O nowoczesnym podejściu do projektowania opowiedział nam architekt Daniel Rybiński.
Podczas planowania i urządzania mieszkania zwracamy uwagę na ogromną ilość rzeczy i czynników, ale to właśnie kuchnia jest szczególna i wyjątkowa. Dlaczego? To tutaj przecież najczęściej spotykają się domownicy i w tym miejscu spędzają mnóstwo czasu. Z tego właśnie powodu jej projekt powinien być naprawdę przemyślany i warto poświęcić mu więcej uwagi.
Niektórzy polecają na przykład usytuować kuchnię po północnej lub północno-wschodniej stronie mieszkania albo niedaleko drzwi wejściowych, żeby skrócić dystans spaceru z zakupami.
Materiały, styl wnętrza oraz to, czy zależy nam na zabudowie sprzętów, a może ich luźnym rozmieszczeniu, zależą od bardziej indywidualnego podejścia. Fakt jest jednak taki, że są ludzie, którzy - zanim jeszcze zdecydują się na rozkład pokojów - od samego początku wiedzą, jakie kolory znajdą się w ich kuchni, z jakiego materiału wybiorą blaty i jaką lodówkę w niej umieszczą. Takie przyszłościowe myślenie wbrew pozorom wiele ułatwia.
Kuchnia według architektów
Jeśli nie wiecie, na co się zdecydować i chcecie uniknąć błędów, warto jest poprosić o radę specjalistów. Bardzo popularne jest obecnie korzystanie z usług architektów wnętrz także przy urządzaniu własnych czterech kątów. My zapytaliśmy specjalnie dla Was Daniela Rybińskiego o to, jak projektować kuchnię, na co zwracać uwagę i jakie są oczywiście trendy w interior designie.
To architekt, który od ponad pięciu lat zajmuje się projektowaniem wnętrz i przedmiotów (charakterystyczne rowery Vasari Bikes to właśnie jego pomysł). Ma nowoczesne i świeże spojrzenie na interior design, co widać w realizowanych przez niego projektach. W biurze architektonicznym Strefa Studio, które założył, zajmuje się tworzeniem przestrzeni funkcjonalnych i jednocześnie estetycznych oraz zgodnych z trendami.
Daniel podkreśla, że w ostatnich latach najbardziej pożądane są minimalistyczne rozwiązania, dzięki którym można stworzyć jasne i przejrzyste wnętrza. Taki styl to odzwierciedlenie tempa naszego życia.
Mamy mnóstwo obowiązków, pracujemy jeszcze więcej i dłużej, a do tego przesycenie rzeczami odbija się na nas negatywnie - jesteśmy zestresowani i zmęczeni. Stąd właśnie widoczna już od jakiegoś czasu tendencja do zmniejszania liczby otaczających nas (często niepraktycznych) przedmiotów na rzecz tych funkcjonalnych. Nasz dom ma być schronieniem, oazą spokoju i miejscem, które będzie nam pozwalało wypocząć oraz się wyciszyć, a z drugiej strony ułatwi codzienne życie.
Funkcjonalność i minimalizm
Postęp technologiczny trwa i nie da się tego nie zauważyć. Nowoczesne rozwiązania znalazły swoje zastosowanie również w naszych wnętrzach, a szczególnie w kuchni. Nie są to jednak sprzęty zajmujące pół pomieszczenia, a rozwiązania łączące w sobie funkcjonalność z estetyką. I to właśnie takie designerskie uproszczenia są obecnie najmocniejszym trendem w urządzaniu. Sprzęty mają być piękne oraz nagradzane za swój design i jednocześnie powinny pokazywać nam lepsze rozwiązania w codziennych sytuacjach. Pojawiają się więc nowe funkcje, które sprawiają, że na przykład gotowanie staje się jeszcze bardziej intuicyjne i ekscytujące.
Uwagę architekta zwrócił szczególnie jeden projekt, który jest doskonałym odzwierciedleniem trendu łączenia nowych technologii z designem - lodówka Samsung RB41J7734B1 z dolnym zamrażalnikiem. Jest w kolorze grafitowej stali i ma prosty, linearny design. Wzornictwo klasy premium zawiera się też w jej metalowym wykończeniu i jasnoniebieskim podświetleniu uchwytów.
Ma optymalne rozmiary dzięki technologii SpaceMax, która zapewnia nawet 30% więcej miejsca do przechowywania żywności, bez zwiększania swoich rozmiarów zewnętrznych. Istotna jest też w niej funkcja Twin Cooling Plus™. Sprawia, że chłodziarka i zamrażarka pracują niezależnie od siebie, utrzymując w ten sposób optymalną wilgotność i chłodzenie. Dzięki temu owoce i warzywa dłużej zachowują świeżość, a zapachy potraw się ze sobą nie mieszają. To żadna magia, tak po prostu działają innowacyjne technologie. W strefie Chef Zone™ z kolei przechowacie mięso i ryby w odpowiedniej dla nich temperaturze. Co więcej, lodówki nie trzeba rozmrażać - to zasługa technologii No Frost, która daje dłuższą świeżość przechowywanej żywności bez jej oszronienia.
Architekt trendy w projektowaniu kuchni streszcza w dwóch słowach - funkcjonalność i minimalizm.
Jak zauważa Daniel Rybiński, proces projektowy jest bardzo złożony, jednak najważniejsze w nim jest poznanie dokładnych wymagań inwestorów. To samo tyczy się samodzielnego urządzania wnętrz. Kiedy wiemy, na czym tak naprawdę nam zależy i potrafimy przewidzieć, jakie rozwiązania będą dla nas najlepsze, samo urządzanie staje się naprawdę proste. Obejrzyjcie nasze wideo z architektem i przekonajcie się sami.
Materiał powstał we współpracy z Samsung