Reklama

Krajobraz stołu urozmaicą inspirujące trendy połączone z niezawodną klasyką. O tym jak sprawić, żeby świąteczny stół łączył gości i budował odświętną, ale i dobra atmosferę opowiada nam Hanna Dymek-Jara, ekspertka w zakresie etykiety i komunikacji, autorka programu szkoleniowego Postaw na Stół.

Reklama

Dbałość o estetyczną stronę Świąt na stałe zagościła w polskich domach. Każdy stół to wyraz indywidualizmu i kreatywności. Jego odpowiedni wygląd współtworzy atmosferę spotkań, która sprzyja rozmowom, poczuciu radości i wspólnemu świętowaniu.

QUESTIA, materiały prasowe

Świąteczny stół łączy to, co sentymentalne z tym, co podąża za duchem czasu. Oto pięć rzeczy, które warto postawić na stół, by nadać mu niepowtarzalnego charakteru i wywrzeć na gościach niezapomniane wrażenie:

1. Obrus i serwetki materiałowe są kanwą dla nakrycia i dekoracji stołu

Płócienne dodatki, choć rzadko używane na co dzień, mogą zaważyć na całości kompozycji stołu. Symbolizują doniosłość okazji i stanowią tło dla pozostałych elementów nakrycia. Biel to klasyka i zawsze sprawdzi się na wigilijnym stole. Bardziej odważni mogą wypróbować inne kolory obrusów. Najlepiej wybrać te, które dobrze wpisują się w atmosferę Świąt: burgund, złoto, czerwień czy zieleń. Serwetki i obrus mogą mieć jednolity odcień lub być dobrane na zasadzie kontrastu. Tego wyjątkowego wieczora należy zrezygnować z papierowych serwetek, które są zbyt trywialne w stosunku do okazji. Romantycy mogą sięgnąć po zabytkowe haftowane obrusy czy serwetki. Rękodzieło od zawsze ma swoje miejsce przy świątecznym stole i z pewnością zostanie docenione.

QUESTIA, materiały prasowe

2. Porcelana gra pierwsze skrzypce

Wigilia to jedyny moment w roku, gdy z kredensu wyjmujemy porcelanę po babci czy mamie. By dodać zastawie nowoczesnego sznytu warto zastosować technikę mix & match wpisującą się w najnowsze ekotrendy. Pozwala ona w stylowy sposób połączyć dawną porcelanę ze współczesną. Często zdarza się, że brakuje nam elementów, które z upływem czasu potłukły się. Na szczęście nie każdy talerz musi być taki sam. Połącz na przemian gładkie talerze z tymi w kwiatki, czy we wzory. Białe pasują do wszystkiego. Możesz też użyć kolorowych talerzy komponujących się barwą z posiadanymi motywami. Taki zabieg doda stołowi charakteru i na pewno zostanie on dobrze zapamiętany. To innowacyjne połączenie świeżości ze szczyptą sentymentu.

3. Środek stołu w centrum uwagi

Dekoracja to serce stołu. O ile kwiaty idealnie pasują na inne okazje, świąteczny stół wymaga czegoś bardziej wyjątkowego. Sprawdzą się ciekawy świecznik, figurka lub aranżacja z bombek i gałązek świerku. Można też wykorzystać elementy, które na co dzień mają inne przeznaczenie np. szklaną bombonierkę na owoce wykorzystaj jako pojemnik na dekorację zieloną, na etażerce zamiast ciast połóż owoce. Pomysłów jest wiele – zależą od inwencji twórcy. Trafiony środek stołu przykuje uwagę gości i z pewnością stanie się pretekstem do rozmów. Aranżacja na środku nie powinna być zbyt wysoka, by goście mogli się nawzajem widzieć.

4. Krajobraz stołu ‒ gra kolorów, materiałów i kreatywności

Całość stołu to wykwintna kompozycja, dlatego warto włożyć w nią serce i odrobinę dobrego gustu. Eksperymentowanie z dobieraniem barw i faktur może poskutkować osiągnięciem zupełnie nowego efektu. Branża designu daje inspiracje, jak stworzyć stół wigilijny, który będzie mieścić się w najnowszych trendach. Kolory obowiązujące w tym sezonie to różowy Peach Fuzz, głęboki brąz, czy burgund. Sprawdzą się elementy zastawy czy dekoracji w tych barwach. Do tego warto dodać odrobinę własnej interpretacji. Stół wigilijny powinien cieszyć zmysły smaku (potrawy) i wzroku (nakrycie i dekoracje). Przemyślany krajobraz stołu umili atmosferę wokół niego i wspólnie spędzony czas.

ROSENDAHL

5. Od serca na stół ‒ ręcznie wykonane prezenty

Ostatnim akcentem, o którym warto wspomnieć i udekorować nim stół są drobne ręcznie wykonane prezenty położone na talerzu lub obok niego. To miły gest, który urozmaici świąteczne doświadczenie gości. Można upiec ciasteczka, zapakować je i postawić na talerzu. Inną propozycją są ozdoby świąteczne do wykorzystania na choince. Ręcznie przygotowane drobiazgi będą wyglądać pięknie na odświętnym stole.

Klimatyczny stół to dopiero połowa sukcesu. Serdeczna atmosfera spotkań jest najważniejsza. ‒ Zachowanie przy wigilijnym stole jest równie ważne jak jedzenie i dekoracje – powiedziała Hanna Dymek-Jara, ekspertka w zakresie etykiety i komunikacji, autorka programu szkoleniowego Postaw na Stół. ‒ Najważniejsi są goście i budowanie bliskości oraz dobrych relacji z nimi. Rolą osoby organizującej Wigilię jest zadbać zarówno o stół jak i o zadowolenie najbliższych oraz gości. Idealny krajobraz wigilijnego stołu spełni swoją funkcję jeżeli pozytywnie wpłynie na uczestników spotkania ‒ ma intrygować, wzruszać i integrować.

Reklama

Autorka tekstu: Hanna Dymek-Jara

Reklama
Reklama
Reklama