Naturalne inspiracje i świadoma kuchnia w sercu Warszawy. GreenTable Bistro zaprasza do zielonej miejskiej oazy
Przy placu Unii Lubelskiej 2, w samym centrum miasta, powstała przestrzeń, która łączy bezpretensjonalny design, świadomą kuchnię i letni chill-out pod chmurką. GreenTable Bistro to więcej niż restauracja – to manifest, że zrównoważone wybory mogą smakować świetnie i wyglądać doskonale.

- redakcja
Design, który opowiada historię
Wejście wita kojącą paletą sage & sand, miękkim światłem i imponującą zieloną ścianą – żywym filtrem powietrza, który z miejsca zwalnia miejskie tempo. Meble i detale wykonano z materiałów z odzysku: stoliki z resztek sklejki, krzesła z przetworzonego plastiku, a talerze uformowano z pociętych płyt lastryko pozostałych po produkcji podłóg. Nawet filiżanki mają eko-rodowód – powstały ze skórek cytrusów i fusów kawowych.
Kuchnia w rytmie natury
Doświadczony zespół kucharzy komponuje sezonowe menu, które zmienia się cztery razy w roku, a karta lunchowa – co dwa tygodnie. Warzywa, ryby i mięsa trafiają na talerze w najlepszym momencie swojego cyklu, dzięki czemu porcje są dopracowane, a marnowanie żywności zminimalizowane. To „farm to table” w praktyce: prosto, zdrowo i z szacunkiem dla lokalnych producentów.
Letni ogród w środku miejskiej dżungli
Kiedy temperatura rośnie, życie przenosi się do świeżo otwartego ogródka. Dyskretnie rozplanowana zieleń daje przyjemny cień, a wygodne krzesła zapraszają, by przeciągnąć poranną kawę aż do popołudniowego prosecco. Ogród pełni też rolę sceny – od kameralnych spotkań po wieczorne degustacje win w stylu „slow”.
Ekologiczny manifest Veolii
Za projektem stoi Veolia, od lat promująca transformację ekologiczną. GreenTable Bistro to namacalny dowód, że odpowiedzialność środowiskowa może być źródłem przyjemności – dla oka, podniebienia i planety. Wpadnij na lunch, zaplanuj kameralny event albo po prostu odpocznij. Tutaj zrównoważony styl życia staje się naturalną codziennością – i smakuje wybornie.