5 kroków do lepszej organizacji kuchni
Kuchnia to serce każdego domu, ale bez odpowiedniej organizacji może stać się miejscem chaosu i frustracji. W tym artykule przedstawiamy pięć kroków, które pomogą Ci poprawić organizację swojej kuchni i zyskać więcej czasu i przestrzeni w codziennym gotowaniu.

W kuchni bije serce domu. To tu robimy domową pastę z twarogu, kroimy chleb na ulubione kanapki, pieczemy jabłecznik, pijemy herbatę, często jemy wspólne posiłki i celebrujemy nasze sukcesy. Ważna jest tu więc atmosfera i porządek. Nawet w małej kuchni warto mieć najważniejsze rzeczy pod ręką. Gdzie powinny znaleźć się sypkie artykuły? Jak dobrze zorganizować kuchnię, by ułatwić sobie codzienne funkcjonowanie? W naszym nowym artykule prezentujemy 5 kroków do lepszej organizacji kuchni.
5 kroków do lepszej organizacji kuchni
Krok 1 - pojemniki na przyprawy.
Sypkie przyprawy, tj. sól, pieprz, zioła prowansalskie mają wiele zalet, sprawiają, że posiłki lepiej pachną i smakują. Niestety zioła łatwo wysypują się z otwartych opakowań. Aby temu zapobiec warto trzymać je w małych pudełkach/słoiczkach na przyprawy. Można je uszeregować i nakleić na nie etykietki. Przechowywane torebki będą wyglądać estetycznie i z łatwością zmieszczą się na półce albo w wysuwanej szufladzie (tu zaletą jest dodatkowo łatwy dostęp do wszystkich przypraw).
Krok 2 - puszki na kawę i herbatę
Ziarna kawy i aromatyczne liście herbaty doskonale prezentują się w gustownych opakowaniach. Nie dość, że są oryginalne, to dzięki nim ziarna i liście dłużej zachowają świeżość, nie dotrze do nich wilgoć i światło. Słoiki/puszki warto postawić w zamkniętej szafce.
Krok 3 - porządek w lodówce
Również w lodówce ważny jest porządek. Warzywa i owoce warto trzymać w zaprojektowanej dla nich szufladzie. To miejsce z odpowiednią temperaturą, sprawi, że produkty dłużej będą świeże. Z brzegu półki najlepiej przechowywać jedzenie o krótkim terminie przydatności. Sięgajmy po nie w pierwszej kolejności. Niewielkie opakowania na czosnek, cytrynę i cebulę przeznaczone specjalnie do lodówki sprawią z kolei, że silne aromaty nie będą tak intensywne.
Krok 4 - flakoniki na płyny
A co z płynnymi przyprawami? Oliwę, olej i ocet warto przelać do podpisanych dozowników. Wykonane z drewna, ceramiki lub bezbarwnego szkła naczynia nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze dłużej zachowują świeżość. Nie dociera do nich światło słoneczne, a szczelne zamknięte flakoniki uniemożliwiają marnowanie się płynów.
Krok 5 - noże dobrze zabezpieczone
Trzymany pod ręką nóż ułatwia przygotowywanie potraw. Osobny sprzęt do krojenia mięsa, warzyw i owoców, a także pieczywa zajmuje jednak sporo miejsca. Zamiast chować noże do szuflady o wiele lepszym pomysłem jest przytwierdzenie noży z tej samej kolekcji do magnetycznych listew wiszących na ścianie. Nożyki o różnych rozmiarach powinno się włożyć do estetycznych bloków. To praktyczne, niezawodne rozwiązanie, które sprawia, że ostrze nie wystaje poza krawędź kuchennego blatu.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.

