Reklama

Wielkanocny stół to tradycyjnie miejsce, wokół którego gromadzą się najbliżsi, by… świętować nadejście wiosny. Obok jedzenia warto pamiętać o estetycznym i symbolicznym znaczeniu stołu. Wiosna kojarzy się budzeniem do życia. Stół staje się polem do kreatywności i zaprezentowania atrybutów kojarzonych z dobrostanem i pozytywnym nastawieniem do tego, co przynosi wiosna. O wielkanocnych symbolach pisze Hanna Dymek-Jara ‒ ekspertka w obszarze PR.

Reklama

Jajko to nowy początek

Elity doceniły jajko już w XIX w., kiedy to jubiler Peter Carl Fabergé wykonał na zamówienie cara Aleksandra III specjalne jajka wielkanocne ze szlachetnego metalu ozdobione kosztownymi kamieniami. Ten niezbędny na co dzień w kuchni produkt w czasie Świąt stoi na piedestale.

Jajko pojawia się na stole w formie różnych dań i ozdób. Oznacza rodzące się na nowo życie, jego początek. Gra ono pierwsze skrzypce w wielkanocnym koszyku, który ma zapewnić obfitość pokarmu w nadchodzącym roku. Warto umieścić jajko na wielkanocnym stole w formie zdobionych ręcznie pisanek, kraszanek lub bez ozdób. Kompozycje z użyciem jajek ożywią każdy stół.

Zając to potencjał

To nienachalne, łagodne zwierzę daje dużo radości szczególnie młodszym pokoleniom. W niektórych regionach Polski hojne zajączki rozdają dzieciom czekoladki. Łączenie zająca z obchodami Wielkanocy ma swoje korzenie w tradycji niemieckiej. Wierzono, że zwierzę to pomimo bycia ssakiem znosiło jajka ‒ dokonywało rzeczy niemożliwych.

Zając uosabia płodność, a zatem nadzieję, rozwój i nowe możliwości. Pogodną aurę przy świątecznym stole pomoże stworzyć dekoracja z porcelanowymi zającami w różnym ułożeniu: zaglądającymi do półmiska, leżącymi przy kwiatkach lub trzymającymi pisanki. Ilość użytych figurek wzmocni symbolikę zająca.


Baranek to sacrum

W tradycji chrześcijańskiej, od wieków symbolizuje ofiarę (kiedyś składano te zwierzęta na ołtarzach), a więc Chrystusa. Jest on zarazem symbolem niewinności i tryumfu życia na śmiercią. Tradycja mówi, że baranek ma chronić przed siłami natury i katastrofami. Tradycyjnie baranki były wykonane z masła. Obecnie w koszyczku wielkanocnym lub na stole można umieścić baranka z cukru, czekolady, bądź w formie wypieku lub figurki. Aranżacja z barankami w mchu czy trawie nada naturalnego tonu całemu stołowi.

Stół w rozkwicie – bazie

Gałązki wierzby obsypane „kotkami” symbolizują odrodzenie natury po trudach zimy, czyli witalność. Niegdyś połykanie pączków wierzby miało dawać zdrowie i chronić przed złymi zdarzeniami. Dzisiaj młode gałązki możemy wykorzystać do stworzenia kompozycji kwiatowych bądź ułożyć swobodnie na obrusie pomiędzy figurkami zajączków i kolorowymi jajkami.

Święta w barwach tęczy

Wiosna to eksplozja kolorów a święta kojarzą nam się z intensywną żółcią (radość, energia i optymizm) i zielenią (wiosenne odrodzenie natury). Rozkwitają pierwsze kwiaty, które można wykorzystać na wielkanocnym stole, by go ożywić: forsycja, hiacynty, stokrotki, tulipany czy żonkile. Historia mówi, że barwienie jajek na Wielkanoc wzmacniało ich energię. Zwyczaj ozdabiania ich jest bardzo stary – najczęściej farbowane były na czerwono, czarno i niebiesko.

Tradycyjnie do gamy kolorystycznej Wielkanocy należy dołączyć biel symbolizującą niewinność i życie. Biały obrus może być doskonałym tłem do wyeksponowania kolorów zastawy, dekoracji i kwiatów.

Uczta dla oka i duszy

Bogata kultura Wielkanocy przepełniona symbolami sprawia, że każda dekoracja stołu jest wyjątkowa, bo poza warstwą estetyczną zapewnia gościom ucztę duchową. Przywołuje tradycję, ale także skupia ludzi wokół znaczeń, którymi jest nasycona. Refleksja wokół symboli przypomina o istocie Wielkanocy, łączy pokolenia oraz dodaje zapału do działania i pozwala optymistycznie wkroczyć w wiosenny czas.

Reklama

Tekst: Hanna Dymek-Jara ‒ ekspertka w obszarze PR, założycielka firmy Questia oraz autorka programów szkoleniowych Decoding Etiquette i Postaw na stół

Reklama
Reklama
Reklama