Reklama

Choć czerwony przewodnik Michelin wyróżnił w Polsce już 77 restauracji, to jedynie 6 może pochwalić się wymarzoną gwiazdką. Znajdują się w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Kościelisku. Inspektorzy docenili w nich kunszt serowania posiłków, artyzm kompozycji składników czy stałość poziomu kuchni lokalu. Ocenie podlega nawet stosunek jakości do ceny. O jakich lokalach mowa?

Reklama

Bottiglieria 1881, Kraków

Krakowska Bottiglieria to miejsce wyjątkowe nie tylko, jeśli chodzi o smak. To pierwszy w Polsce lokal, który otrzymał dwie gwiazdki Michelin. Nad smacznymi kompozycjami czuwa szef kuchni, Przemysław Klima, który sam mówi: "W swoim życiu miałem okazję i przywilej mieszkania w najbardziej ekscytujących miejscach na Ziemi i uczenia się od najlepszych.". W menu łączy polskie składniki, poddając je twórczej fantazji. Stawia na sezonowość i jakość. W karcie, w menu degustacyjnym, znajdziecie wyborną dziczyznę czy kaszankę. W specjalnościach restauracji znajdują się ostrygi Gillardeau czy kawior.

Muga, Poznań

Muga w Poznaniu to kolejna z restauracji na liście must visit w 2025 roku. W jej menu dominuje sezonowość okraszona polskimi smakami przygotowanymi w oparciu o europejskie trendy. Jest więc zarówno tatar, jak i rozpływająca się wołowina czy żebro wołowe serwowane w towarzyskie boćwiny i brukwi. Restauracja połączona jest w winiarnią CASA DE VINOS z licznym portfolio ponad 500 etykiet pochodzących z całego świata.

Giewont, Kościelisko

Giewont w Kościelisku to jedyna na Podhalu restauracja z gwiazdką Michelin. Miejsce, stworzone z miłości do dobrego jedzenia, wina i ludzi, oferuje symfonię lokalnych smaków. Składniki pochodzące od wyselekcjonowanych dostawców w kulinarną ucztę zamienia szef kuchni, którego artyzm można podziwiać, siedząc przy stoliku w klimatycznej restauracji pełnej góralskich nawiązań. To dlatego, że w Giewoncie kuchnia jest kuchnią otwartą, co daje możliwość rozmowy z kulinarnym mistrzem.

Nuta, Warszawa

Włoski akcent z azjatyckim twistem można spotkać w restauracji Nuta w Warszawie, która już drugi rok z rzędu utrzymała słynną gwiazdkę Michelin. Smaczne kompozycje w menu tworzone są pod batutą Andrei Camastry, szefa kuchni, który stawia na kulinarną naturalność. Włoski wizjoner, pochodzący z urokliwej Apulii na południu Włoch, serwuje ucztę dla zmysłów w różnych wydaniach, od szykownego menu Virtuozo, po Menu Maestro, które jest kuchenną symonią smaków Polski i Italii.

Rozbrat 20, Warszawa

Rozbrat 20 to miejsce na warszawskim Powiślu, do którego trzeba się wybrać, będąc w stolicy. Szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji jest Bartosz Szymczak, który jak sam podkreśla został ukształtowany przez kuchnię brytyjską. Miejsce uwodzi selekcją wybornych składników, oraz estetyką lokalu, która tworzy zrównoważone tło dla artystycznych kompozycji na talerzu. Naturalne drewno, skóra i miedź podane w towarzystwie zieleni są przystawką w sezonowym menu składającym się z ingrediencji pochodzących od lokalnych producentów.

Arco by Paco Pérez, Gdańsk

Arco by Paco Pérez to podróż do zmysłowych odkryć. Restauracja z gwiazdką Michelin znajduje się na 33. piętrze wieżowca Olivia Star, dzięki czemu oferuje spektakularne widoki – nie tylko na talerzu. W menu dominują hiszpańsko-polskie połączenia skomponowane pod kierunkiem Antonio Arcieriego; hiszpańskiego wirtuoza smaków, a szefem patronem miejsca jest Hiszpan Paco Pérez, na którego koncie znajdują się również dwugwiazdkowe restauracje w Llançe i Barcelonie. Dania inspirowane są naturą, lasem i, rzecz jasna, morzem.

Reklama

Eliksir i Zielona Gwiazdka Michelin

Zielona gwizdka Michelin to nowe wyróżnienie, w którym znalazła się polska restauracja Eliksir. Znajdujący się w Gdańsku lokal zachwycił inspektorów w zakresie stosowania zielonych praktyk odnoszący się m.in. do ekologicznego podejścia w kontekście tworzenia menu. Kryteria te obejmują zarówno sezonowość produktów, jak i pochodzenie, czy recykling, a nawet komunikację z gośćmi.

Reklama
Reklama
Reklama