Damian Kordas "Superfood" - mamy przepisy!
Damian Kordas wydał właśnie swoją trzecią książkę kucharską. Tym razem młody kucharz podjął się tematu superfoodów. Mamy dla was kilka zdrowych przepisów!
1 z 5
Nowa książka Damiana Kordasa
Damian Kordas nie daje o sobie zapomnieć! Chociaż od jego zwycięstwa w czwartej edycji Master Chefa minęło już trochę czasu, młody kucharz prowadzi z sukcesem swój kanał na YouTube'ie i profil na Instagramie. Ostatnio uwagę mediów (i fanek Damiana) przyciągnęło jego zdjęcie z Karoliną Pisarek - modelką znaną z innej produkcji TVN - Top Model. Karolina i Damian wrzucając wspólne selfie z Disneylandu potwierdzili, że są parą. To nie koniec zaskakujących wiadomości dla fanów kucharza. Kordas może się pochwalić także... nową książką! Po sukcesie jego ostatniej książki kucharskiej Ale Ciacho(przeczytajcie>>), Damian podjął się rozpracowywania superfoodów.
Jest to moja trzecia książka. W pierwszej chciałem pokazać mój talent kulinarny oraz kreatywność w tworzeniu pysznych i różnorodnych potraw. W drugiej książce przestawiam tę dziedzinę kuchni, którą uwielbiam, czyli słodycze. Coś w tym jest, że rzeczy zabronione są najbardziej pożądane. Ja jako osoba chora na cukrzycę uwielbiam słodycze, których nie mogę jeść za dużo. Właśnie dlatego powstała ta książka. Jako diabetyk, ale również osoba, która chciałaby się cieszyć życiem i spełniać marzenia jak najdłużej, muszę dbać o to, co jem. Zaraz po zachorowaniu przechodziłem przez wiele diet: warzywno-owocowe, tłuszczowe, bezglutenowe itp. Zawsze słyszałem, że trzeba się trzymać zasad diety cukrzycowej. Po wielu latach wiem, że nie istnieje coś takiego, że nie ma diety cukrzycowej – jest dieta osób, które chcą się zdrowo odżywiać i być wiecznie zdrowymi. Przeczytałem wiele książek o dietach, o dietetyce, o zasadach żywienia i muszę przyznać, że to właśnie SUPERFOOD jest mi najbliższa i z doświadczenia wiem, że najlepiej wpływa na mój organizm - skomentował Damian.
2 z 5
Placki z kalafiora z sosem szpinakowym
Składniki:
- 400 g kalafiora
- ½ cebuli
- 1 ziemniak
- 2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki
orkiszowej
- ½ banana
- sól, pieprz
- świeżo starta gałka
muszkatołowa
- 4 łyżki oleju
kokosowego do
smażenia
SOS:
- 400 g szpinaku
- 200 ml śmietanki
30% lub mleka
roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- świeżo starta gałka
muszkatołowa
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
kokosowego
czas przygotowania 45 min
porcje 4
Przygotowanie:
Kalafiora umyj dokładnie, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z ziemniakiem, a cebulę zetrzyj na najmniejszych oczkach.
Dodaj do warzyw mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz roztartego na gładką masę banana. Na patelni rozgrzej tłuszcz i łyżką nakładaj porcje masy, formując cienkie placki.
Smaż placki około 4-5 minut z jednej strony, aż się ładnie zrumienią, następnie przełóż na drugą stronę i smaż około 3 minut.
Czosnek obierz z łupin i bardzo drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć czosnek i smaż go około 30 sekund na średnim ogniu, a następnie wrzuć świeże liście szpinaku i przykryj patelnię pokrywką. Duś około 5-6 minut, co chwilę mieszając.
Wlej na patelnię śmietankę lub mleko roślinne i zagotuj. Zdejmij patelnię z ognia, odczekaj kilka minut i zmiksuj
dokładnie masę blenderem na gładki sos.
Tak przygotowany sos wstaw ponownie na ogień i doprowadź do wrzenia. Jeżeli jest zbyt rzadki, gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
3 z 5
Tofucznica z jarmużem
Składniki:
- 1 kostka tofu
- 1 szalotka
- ½ łyżeczki kurkumy
- garść świeżych liści
jarmużu
- pęczek natki
pietruszki
- 1 łyżeczka oleju
kokosowego
- 1 łyżka płatków
drożdżowych
- 4 łyżki zielonego
groszku
- sól, pieprz
czas przygotowania 20 min
porcje 2
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
W rondelku zagotuj wodę, a jarmuż porwij na małe kawałeczki. Gdy woda się zagotuje, wrzuć liście i gotuj około
2 minut, a po tym czasie szybko przełóż je do lodowatej wody, aby powstrzymać proces gotowania.
Szalotkę posiekaj i przesmaż razem z kurkumą.
W miseczce widelcem pognieć tofu na drobne kawałki. Przełóż je na patelnię razem z solą, płatkami drożdżowymi, jarmużem i zielonym groszkiem.
Smaż, cały czas mieszając, do momentu, aż całość nabierze żółtej barwy. Jeśli tofucznica będzie za sucha, możesz dodać łyżkę wody lub na przykład passaty pomidorowej, która dodatkowo nada smak.
Dopraw pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
4 z 5
Ramen z indykiem
Składniki:
- 200 g filetu z indyka
- 2 jaja przepiórcze
ugotowane
na twardo
- 200 g makaronu
chow mein
- 2 łyżki kiełków
sojowych
- ½ średniej szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 litr bulionu
warzywnego
- kawałek imbiru
(ok. 3 cm)
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 liść kaffiru
czas przygotowania 60 min
porcje 4
Przygotowanie:
Bulion przelej do garnka, dodaj do niego pokrojony w plastry imbir, anyż oraz kaffir. Gotuj 20 minut. Po tym czasie odcedź go dokładnie przez drobne sitko lub gazę.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie przesmaż na niej indyka pokrojonego w średniej wielkości kostkę.
Szalotkę pokrój w cienkie piórka.
Do miski wlej bulion, dodaj ugotowany makaron, piórka szalotki, kiełki sojowe, usmażonego indyka oraz jajko.
Dolej parę kropli sosu sojowego.
5 z 5
Placuszki bananowe z nasionami konopi
Składniki:
- 1 szklanka mleka
sojowego
- 1 szklanka mąki
pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
trzcinowego
- szczypta soli
- 2 banany
- 3 łyżki roztopionego
masła
- 1 łyżka nasion konopi
czas przygotowania 30 min
porcje 4
Przygotowanie:
W miseczce rozgnieć banany.
W drugiej ubij dokładnie 2 jajka z cukrem oraz szczyptą soli,
aż zmienią barwę i zwiększą objętość.
Gdy będą już ubite, dodaj do nich mleko, masło oraz banany i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę oraz nasiona konopi.
Placki smaż na małej ilości masła do zrumienienia.