Jak zrobić pisanki? Użyj naturalnych barwników z ziół i warzyw, by stworzyć najpiękniejsze jajka wielkanocne
Czerwona kapusta, skórki cebuli, skorupki awokado. Kto by pomyślał, że z tych składników można stworzyć całą paletę barw. Zapomnij o farbkach do jajek w saszetkach. Postaw na Wielkanoc w duchu zero-waste i zrób naturalne pisanki z warzyw, ziół oraz płatków kwiatów. To doskonały sposób na nudę, który pobudza kreatywność oraz angażuje do pracy kilka rąk. Zakochaj się w tym, co daje ci natura. Niech w twoim domu zapanuje zasada, że w kuchni nic się nie marnuje.
- Zuzanna Isham
Pisanki pełnią ważną rolę w naszej kulturze już od czasów słowiańskich, zanim zaczęto obchodzić Wielkanoc. Jajka są symbolem życia i dekorowano je wraz z przyjściem wiosny, aby przywitać kwitnący cykl natury, w którym wszystko na nowo odradza się po zimie. Co region, to tradycja. W polskim folklorze nie brakuje ciekawych motywów oraz rozmaitych technik ozdabiania rodzimych pisanek. Trzeba przyznać, że nasi przodkowie opanowali tę sztukę do perfekcji. Nie zapominajmy, że w dalekiej przeszłości nikt nie znał sztucznych barwników w saszetkach, czy naklejek z gotowymi wzorkami. Jajka dekorowano naturalnie, z pomocą składników znalezionych w gospodarstwie. Dziś powinniśmy skorzystać z tej lekcji i świętować Wielkanoc w duchu zero-waste. Oto, jak wyczarować pisanki z produktów, które masz w swojej kuchni.
Wielkanoc - wzory na pisankach z kwiatów i ziół
Malowanie na jajkach misternych wzorów wymaga wielkiej wprawy. Jeśli chcesz, żeby twoje pisanki przyciągały wzrok nie tylko ciekawym kolorem, ozdób je kwiatami i listkami ziół. Ta dawna technika jest bardzo prosta, a efekt naprawdę spektakularny. Wszystkie składniki zdobędziesz w ogródku lub na spacerze na łonie natury. Dodatkowo będziesz potrzebować nylonu - potnij rajstopy na kawałki.
1. Przygotuj ugotowane jajka
Jajka, które chcesz udekorować, muszą zostać wcześniej ugotowane. Kiedy to już się stanie, ostudź je, a następnie przetrzyj każde z nich ręcznikiem papierowym nasączonym białym octem winnym.
2. Stwórz wzór z kwiatów i ziół
Przyłóż do jajka główkę kwiatu lub liść o ciekawym wzorze. Możesz zrobić z nich własną, oryginalną kompozycję. Następnie zawiń jajka w pocięte kawałki nylonu i zawiąż supeł na końcu materiału. Dzięki temu użyte elementy natury zostaną na swoim miejscu w trakcie barwienia.
3. Zanurz jajka w kolorowej kąpieli
Tak przygotowane jajka włóż do słoików z naturalnymi barwnikami (przepis znajdziesz poniżej) i pozwól im się moczyć przez całą noc w lodówce, dla osiągnięcia pożądanej barwy. Bardzo ciekawy, naturalny efekt daje również zagotowanie jajek we wrzątku z łupinami cebuli oraz łyżką octu winnego. Dzięki temu zyskają ciemniejszy kolor, a wzory na nich będą odbite na jasno.
Wielkanoc - naturalne barwniki do jajek
Każdy kolor wymaga przygotowania oddzielnego wywaru. Aby to zrobić, do garnka wlej litr wody i dodaj do niego dwie łyżki octu. Doprowadź tę mieszankę do wrzenia i dodaj do niej poniższe składniki, z których po zagotowaniu wydobędzie się barwa. Gotuj miksturę na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Następnie ostudź powstały barwnik, odcedź go i przelej do słoika. Umieść jajka w naczyniach z naturalną farbką i pozwól im moczyć się tak od pół godziny do kilku godzin, w zależności jak mocny chcesz uzyskać kolor. Kiedy uznasz, że są gotowe, wyjmij je z naczynia szczypcami, a następnie połóż na ręczniku papierowym.
Kolor niebieski
Czerwona kapusta. Zagotuj w wywarze 1 szklankę pokrojonej w paski czerwonej kapusty. Po ugotowaniu, ostudzeniu i odcedzeniu, mocz jajka w tej mieszance przez pół godziny lub dłużej, by otrzymać mocniejsze odcienie.
Kolor żółty
Kurkuma. Dodaj 3 łyżki tej przyprawy do wrzącej wody. Gotuj wywar na wolnym ogniu przez 30 minut, ostudź go i mocz jajka w tej mieszance, aż osiągną pożądany odcień.
Kolor pomarańczowy
Skórki cebuli. Dodaj 4 szklanki żółtej skórki cebuli do swojego wywaru. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, odcedź i pozwól jajom siedzieć w płynie przez kolejne pół godziny.
Kolor różowy
Buraki. Dodaj do wywaru z wrzątkiem cztery szklanki posiekanych buraków i gotuj je przez 30 minut. Odcedź, a następnie pozwól jajom siedzieć w płynie przez 30 minut lub dłużej, w zależności od tego, jak głęboki chcesz uzyskać kolor.
Kolor jasno-różowy
Awokado. Ugotuj 6 łupinek po awokado w małym garnku z jedną szklanką wody oraz dwoma łyżeczkami białego octu przez 20 minut. Ostudź i odcedź barwiącą miksturę oraz zamocz w niej jajka na 20 minut.
Kolor zielony
Skórki czerwonej cebuli. Obierz skórę z 6 czerwonych cebuli i gotuj je na wolnym ogniu w 2 szklankach wody przez 15 minut; odcedź. Dodaj 3 łyżeczki octu winnego. Przelej farbkę do słoika i mocz w niej jajka tak długo, aż otrzymasz upragniony kolor. Można też moczyć jaja w wywarze z naci pietruszki i szpinaku z dodatkiem listków laurowych.