Biodegradowalny znicz z łupin orzecha włoskiego. Stworzyła go polska projektantka
Polska projektantka stworzyła biodegradowalny znicz z łupin orzecha włoskiego. To doskonała propozycja dla osób, które chcą zadbać o środowisko, a jednocześnie uczcić pamięć swoich bliskich w sposób ekologiczny.
- ELLE Decoration
Łupiny orzech włoskiego, sfermentowany nabiał, makuch lniany - z tych składników projektantka, studentka gdańskiej ASP Klaudia Ginter stworzyła obudowę swojego eko znicza GROUND. Koncepcja jest próbą odpowiedzi na problem śmieci, które generuje na cmentarzach palenie tradycyjnych zniczy.
GROUND ma formę kubeczka ze specjalnymi wycięciami, tak by było widać płomień i mógł do niego docierać tlen. W środku mamy stopioną węzę pszczelą i bawełniany knot. Formy można po uzupełnieniu wosku użyć ponownie. Po użyciu znicz po prostu wrzuca się do kompostownka. Projektantka poddała materiał kompostowaniu w Zakładzie Utylizacyjnym w Gdańsku i obserwowała jego efekty. Po stopniowym zmniejszaniu objętości przez kolejne dni w trzecim tygodniu kubeczek uległ ostatecznie rozpadowi. GROUND jest stosunkowo świeżym projektem, mimo to zdążył już zdobyć wyróżnienie w konkursie konkurs Up-Cykle. - [...] Róbmy co możemy, żeby nasze dzieci nie bawiły się na wysypiskach plastiku, ale nadal cieszyły się naturą - pisze na swoim facebooku projektantka. Nie sposób się z nią nie zgodzić.
1 z 3
Znicz GROUND, projekt Klaudia Ginter
2 z 3
Znicz GROUND, projekt Klaudia Ginter
3 z 3
Znicz GROUND, projekt Klaudia Ginter