W tym muzeum można podjadać! Odkryj tajemnice czekolady w najsłodszym miejscu na mapie Warszawy
Jest na mapie Warszawy jedno takie miejsce, gdzie smutki znikają w okamgnieniu. Wszystko za sprawą wszechobecnej czekolady – smacznej recepty na gorsze dni. W Muzeum Fabryki Czekolady E.Wedel, zlokalizowanej przy alei Emila Wedla 5, na praskim Kamionku, można nie tylko poznać historię najsmaczniejszych tabliczek, lecz także podjadać!
Muzeum otworzyło się we wrześniu 2024 roku. Powstało w przełomowym dla marki roku, ponieważ dokładnie 4 lipca 2024 roku, jej założyciel, Jan Wedel, obchodziłby 150. urodziny! To dlatego w jego przestrzeniach można nie tylko zapoznać się z procesami produkcji smakowitych kostek czekolady. Muzeum zaprasza zwiedzających w historyczną podróż szlakami jednej z najbardziej znanych polskich firm cukierniczych.
Historia słynnych czekoladek Wedla
Wszystko zaczęło się od pasji i chęci rozwoju. Syn Emila Wedla przejął ster rodzinnego interesu w 1923 roku, po śmierci swojej matki, i przekształcił przedsiębiorstwo „Emil Wedel i Syn” na „Fabryka Czekolady E.Wedel Spółka Akcyjna”, rozpoczynając tym samym jego nową erę. To właśnie w tym okresie powstały kultowe już pianki Ptasie Mleczko® oraz ikoniczny wizerunek Chłopca na Zebrze, który zdobi dach Pijalni Czekolady E.Wedel przy ulicy Szpitalnej 8 w Warszawie.
Firma Wedel jest obecna na warszawskim Kamionku od lat 30. XX wieku. Właśnie wtedy Jan Wedel, syn Emila, wnuk Karola – założyciela firmy – zbudował w tym miejscu zakład produkcyjny. Dziś to miejsce jest częścią dziedzictwa kulturowego Warszawy.
Fabryka Czekolady E.Wedel to nie tylko miejsce poświęcone historii naszej firmy, lecz również świadectwo pasji do czekolady oraz zaangażowania w rozwój lokalnej społeczności. Nowy punkt w Warszawie ma na celu nie tylko dostarczać rozrywki i zaskakiwać, ale również edukować i inspirować, będąc jedynym muzeum o takim formacie w Europie Środkowo-Wschodniej. – mówi Robert Zydel, Dyrektor Fabryki Czekolady E.Wedel
Architektura smaku
Muzeum Czekolady mieści się w historycznym budynku, który od lat 60. XX wieku służył jako centrum przetwarzania ziaren kakaowca. Obiekt przyciąga uwagę swoją architekturą. Jego elewacja, wykończona przy pomocy szarej cegły, przypomina kostki czekolady, co stanowi estetyczne nawiązanie do historii miejsca.
Wewnątrz czeka kilka pięter pysznej ekspozycji! Zwiedzanie rozpoczyna się na poziomie 0, w Przestrzeni Ghanijki. Tam zwiedzający dowiedzą się, w jaki sposób pozyskiwane i przechowywane są ziarna kakaowca oraz jakiej obróbce trzeba je poddać. Na poziomie +1 znajduje się Przestrzeń Czekoladnika, która zdradza m.in. tajniki konszowania. W tym miejscu można skosztować coś słodkiego w jednym z punktów tastingu (smakowania). To również strefa, w której znajduje się Przestrzeń Cukiernika ukazująca finalny etap produkcji. Obszar angażuje wszystkie zmysły. Można tutaj poskakać po wielkiej tabliczce czekolady i dowiedzieć się, jakie dźwięki towarzyszą jej łamaniu, czy nawet …konsumpcji.
Muzeum posiada również sala warsztatową oraz pokój poświęcony piankom Ptasie Mleczko®, który znajduje się na poziomie +2. Całość kończy się w Przestrzeni Projektantki, gdzie można zobaczy, jak zmieniał się design opakowań na przestrzeni lat.
Naszym celem było stworzenie wystawy, która zachwyci i zainspiruje odwiedzających w każdym wieku. Pragnęliśmy, aby najmłodsi goście mogli odkrywać ekspozycję w sposób najbardziej dla nich fascynujący, jednocześnie oferując dorosłym niekonwencjonalną podróż przez historię czekolady. Zależało nam, by każdy znalazł tu coś dla siebie, niezależnie od wieku czy zainteresowań. – dodaje Robert Zydel.
1 z 7
Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel
2 z 7
Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel
3 z 7
Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel
4 z 7
Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel
5 z 7
Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel
6 z 7
Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel
7 z 7
Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel